Lopend onderzoek 8 december 2022

Approach studie - Onderhoudsantibiotica bij terugkerende luchtweginfecties -> zin of onzin?

Kinderen met terugkerende luchtweginfecties - bijvoorbeeld door een IgA of IgG subklasse deficiëntie krijgen frequent onderhoudsantibiotica. We weten echter helemaal niet of dat wel werkt!

Achtergrond 

De studie onderzoekt het effect van een onderhoudsbehandeling met een antibioticum (co-trimoxazol) ten opzichte van een nep-medicijn (placebo) bij kinderen van 6 maanden tot en met 10 jaar met terugkerende luchtweginfecties.

Doel 

Het doel van het onderzoek is te meten of het aantal dagen met luchtwegklachten en/of koorts vermindert door onderhoudsbehandeling met een antibioticum. Dit wordt gemeten met een klachtendagboek. Daarnaast kijken de onderzoekers naar het effect van de antibiotica op de lichaamseigen bacteriën, de afweer van het kind en naar andere bij-effecten.

Deelnemen

In Nederland doen inmiddels 12 ziekenhuizen mee aan de Approach studie. Meer dan de helft van de in totaal 158 deelnemers is reeds geincludeerd. Het onderzoek loopt nog en deelname is nog steeds mogelijk. Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen en het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag coördineren de studie.  

Bij vragen kunt u contact opnemen met: approach@hagaziekenhuis.nl

Hoofdonderzoeker: dr. L.M. Verhagen
Samenwerkingen: Juliana Kinderziekenhuis, Spaarne Ziekenhuis, Isala Klinieken, AMC locatie VUmc, Groene Hart ziekenhuis, Haaglanden Medisch centrum, Antoniusziekenhuis, Reinier de Graaf Gasthuis, St Franciscus ziekenhuis en het Elisabeth-Tweestedenziekenhuis.
Sponsoren: Stichting Kiddy Goodpills en de Elisabeth von Freyburgstichting

Meer informatie: Approach studie

Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed