Oorzaken van PID

Het afweersysteem

Het menselijk afweersysteem tegen infectieziekten maakt gebruikt van verschillende soorten cellen en, door deze cellen geproduceerde, stoffen. De afweercellen komen voor in het bloed, de milt, de lever, de lymfeklieren, het beenmerg en de slijmvliezen van luchtwegen en darmen.

Sommige witte bloedcellen maken antistoffen tegen allerlei ziektekiemen, andere cellen kunnen zulke ziektekiemen rechtstreeks aanvallen en vernietigen. Sommige weefselcellen zijn betrokken bij de aanmaak van stoffen die een (in beginsel nuttige) ontstekingsreactie teweegbrengen, andere helpen bij het opruimen van infectiehaarden.

Afwijkingen in het afweersysteem

In al deze onderdelen van het afweersysteem kan een afwijking optreden. Alle afweerstoornissen hebben gemeen dat er ergens een onderdeel ontbreekt of niet goed werkt; bepaalde bloed- of weefselcellen kunnen ontbreken of bepaalde stoffen, die voor de afweerreactie nodig zijn, worden niet aangemaakt. Dit heeft tot gevolg dat het hele systeem minder goed werkt.

De meeste aangeboren afweerstoornissen ontstaan door een erfelijke fout in cellen die zich ontwikkelen tot nieuwe bloedcellen.

Zie ook:

 

Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed