Lopend onderzoek 8 december 2022

EMINENT (Early Mucosal Immunity iN ENT samples) studie - Luchtweginfecties bij kinderen: wat doen immuuncellen in de luchtwegen zélf?

In dit project wordt het immuunsysteem van de luchtwegen bestudeerd bij kinderen tot 18 jaar.

Achtergrond

Bij kinderen met luchtweginfecties en afweerstoornissen wordt vaakt de reactie van het immuunsysteem in het bloed gemeten. Maar de eerste immuunrespons bij luchtweginfecties speelt zich vaak in de luchtwegen af.

Doel

In dit project wordt het immuunsysteem van de luchtwegen zélf bestudeerd bij kinderen onder de 18 jaar. Hiervoor worden materialen verzameld van kinderen die een KNO-operatie ondergaan waarbij restweefsel wordt verwijderd, zoals keelamandelen. Onderzoekers brengen aan de hand van dit restweefsel in kaart hoe de afweercellen van de luchtwegen zélf eruit zien. Door het gebruik van restmateriaal is het een kindvriendelijk onderzoek dat veel informatie geeft over een tot nu toe vrij onbekend onderdeel van het immuunsysteem. Het uiteindelijke doel is om nieuwe behandelmogelijkheden te identificeren die zich richten op het beter beschermen van de luchtwegen.

Planning

Het onderzoek is in voorbereiding en zal begin 2023 van start gaan in drie ziekenhuizen in Nederland, gecoördineerd vanuit het Radboudumc in Nijmegen.  

Deelnemen?

Kinderen die een KNO-operatie ondergaan in één van de deelnemende ziekenhuizen worden benaderd door hun KNO-arts of een onderzoeker met de vraag om aan het onderzoek deel te nemen.

Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed