Lopend onderzoek 20 februari 2023

GLILD consortium - Onderzoek naar behandeling van de longziekte GLILD

Welke medicatie werkte tot nu het beste bij patiënten met GLILD? Zijn er aantoonbare stofjes in het bloed van GLILD-patiënten die voorspellen op welke medicatie patiënten goed reageren?

Achtergrond

GLILD staat voor granulomatous lymphocytic interstitial lung disease en is een longziekte die kan ontstaan bij patiënten met common variable immunodeficiency disorder (CVID). GLILD leidt tot hoesten en benauwdheid, wat een enorme impact heeft op het leven van CVID patiënten. Uit eerder onderzoek weten we dat we GLILD kunnen behandelen met medicijnen die de afweer remmen, maar op dit moment zijn er nog geen richtlijnen over de behandeling van GLILD. Uit een recent gepubliceerd literatuuroverzicht is gebleken dat er nog te weinig sluitend bewijs om te kunnen zeggen welk afweer remmend medicijn het beste werkt.

Doel

In de landelijke PID studie werken verschillende Nederlandse ziekenhuizen samen, waaronder het UMC Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken en het beloop van afweerstoornissen bij meer dan 800 kinderen en volwassenen. Het GLILD consortium, dat onderdeel is van de landelijke PID studie, is bezig met twee onderzoeken:

  • bestuderen van de dossiers van GLILD-patiënten, om te bepalen op welke medicatie deze patiënten de meeste verbetering hadden.
  • doen van bloedonderzoek bij GLILD-patiënten naar aantoonbare stofjes, die kunnen voorspellen op welke medicatie patiënten goed zullen reageren.

Hoofdonderzoeker: dr. H. Leavis en dr. J. van Montfrans
Samenwerking: Amsterdam MC, Erasmus MC, LUMC, UMCG, MUMC, Radboud MC en Universitatshospital Freiburg
Sponsor: Louise Vehmeijer Stichting
Publicaties: Treatment Strategies for GLILD in Common Variable Immunodeficiency: A Systematic Review

Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed