Medicatie assay voor CVID
Studie naar de voorspelbaarheid van effectieve behandeling bij CVID.
Achtergrond
Common variable immunodeficiency (CVID) is een relatief zeldzame afweerstoornis die zich op verschillende manieren kan uiten. Zo kan er ontregeling van het afweersysteem ontstaan waarbij verschillende organen beschadigd worden. Bij sommige patiënten betreft dit de longen, bij anderen de darmen en bij weer anderen de lever. Hierdoor is het lastig om te bepalen wat de beste behandeling is per patiënt.
Doel
Doel van deze studie is het vooraf kunnen voorspellen welke behandeling een patiënt behoeft. Dit staat ook wel bekend als ‘personalized medicine’. Hiervoor nemen onderzoekers bloed af bij een patiënt stellen de bloedcellen vervolgens bloot aan verschillende soorten medicijnen. Daarna vergelijken ze de resultaten van deze meting met de werkelijkheid.
Als onderdeel van deze studie proberen de onderzoekers ook zogenaamde ‘profielen’ te onderscheiden van patiënten met CVID. Bij patiënten met CVID die een ‘typisch’ klachtenbeeld hebben, meten de onderzoekers allerlei stofjes die door de cellen van het afweersysteem geproduceerd worden. Hopelijk lukt het hierdoor verschillende groepen patiënten te onderscheiden. Dit zijn dan groepen die dezelfde stofjes uitscheiden. De verwachting is dat deze groepen hetzelfde behandeld kunnen worden.
Hoofdonderzoeker: dr. J. van Montfrans
Samenwerking: Nationale PID studie
Sponsor: Stichting de Merel