Lopend onderzoek 23 februari 2023

MIAD-studie

Onderzoek naar een mogelijk verband tussen het microbioom van de darm en longen en het afweersysteem bij volwassenen en kinderen ouder dan zes jaar met CVID.

Achtergrond

Common variable immunodeficiency (CVID) is een afweerstoornis die verhoogde vatbaarheid voor infecties veroorzaakt. Daarnaast ontstaan bij ongeveer een kwart van de patiënten inflammatoire complicaties zoals autoimmuniteit, wat betekent dat het afweersysteem ook tegen (goede) lichaamseigen stoffen werkt.

Doel

MIAD staat voor Microbioom Inflammatie Antibody Deficiëntie. Het microbioom is het geheel aan micro-organismen in en op het lichaam. Bij de MIAD studie kijken onderzoekers of er een verband bestaat tussen het microbioom van de darm en longen en het afweersysteem bij volwassenen en kinderen ouder dan zes jaar met CVID. Hiervoor worden patiënten met en zonder de genoemde complicaties met elkaar vergeleken. Daarnaast doen de onderzoekers metingen bij patiënten met de zeldzame erfelijke afweerstoornis x-linked agammaglobulinemie (XLA) en bij gezonde patiënten. 

Meer inzicht in de rol van “goede” en “slechte” bacteriën op het ontstaan van complicaties kan in de toekomst tot nieuwe behandelmogelijkheden leiden.

De MIAD studie is onderdeel van de Landelijke PID studie.

Hoofdonderzoeker: dr. H. Leavis
Samenwerkingen: Erasmus MC, UMC Groningen, Freiburg
Sponsoren: WKZ fonds, zeldzame ziekten fonds

Publicaties: 

Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed